Samenwerking met huisartsenpraktijken

Sinds geruime tijd werk ik veel samen met de huisartsenpraktijk Wolfs en Schreurs, huisartsenpraktijk Theunissen en huisartsenpraktijk van der Rijst en Konings. Een groot voordeel is dat cliënten gemakkelijker bespreekbaar gemaakt kunnen worden. Indien nodig kunnen we overleggen om cliënten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Als je een cliënt bent van een van deze praktijken en je hebt een diëtist nodig kun je naar mij vragen. Mijn praktijk bevindt zich ook in een gebouw met meerdere medische en paramedische disciplines.

Je staat er zelf vrij in om de keuze te maken naar welke diëtiste je heen wilt gaan ook al werkt er een diëtist bij je huisarts en stuurt deze huisarts je naar hem of haar door.

Berekenen van de BMI

BMI staat voor Body Mass Index, een index om de verhouding tussen lengte en lichaamsgewicht aan te geven. Deze index geeft een indicatie van je gezondheid. Hiermee kan je toetsen of er mogelijk sprake is van een gezond gewicht, ondergewicht of overgewicht. Ik kan hier vervolgens in adviseren wat de beste vervolgstappen zijn. Het berekenen van je BMI biedt daarom een uitstekende basis, waarop ik persoonlijk en gericht advies kan geven voor je specifieke en persoonlijke situatie.

Bereken daarom je BMI op de BMI meter van het voedingscentrum en vraag mij om advies naar aanleiding van de uitkomst.

Nieuwe behandeling bij het prikkelbare darm syndroom: FODMAP arme dieet!

Sinds kort is er een nieuwe behandeling bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS) die bij 75% van de mensen met PDS de klachten verminderd of zelfs laat verdwijnen, genaamd het FODMAP arme dieet. Op de Monash Universiteit van Melbourne hebben Peter Gibsen en Susan Shepherd het FODMAP arme dieet ontwikkeld.

FODMAP is een afkorting voor meerdere groepen koolhydraten; fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Deze groepen koolhydraten kunnen soms slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm waardoor zij in de dikke darm terecht komen. In de dikke darm veroorzaken zij problemen en dit uit zich in de klachten van PDS (opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid etc). Door het FODMAP arme dieet te volgen verminderen of verdwijnen deze klachten en kan er gekeken worden welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken.

Het FODMAP arme dieet elimineert de eerste weken een aantal voedingsmiddelen die mogelijk de PDS klachten zouden geven. Als de klachten zijn afgenomen worden per productgroep de voedingsmiddelen weer langzaam toegevoegd om te kijken of er klachten ontstaan van het voedingsmiddel. Hieruit kunnen we opmaken welke voedingsmiddelen klachten geven bij jou.

Ik heb diverse scholingen gevolgd over het FODMAP dieet en heb zeer positieve ervaringen met het behandelen van PDS cliënten met het FODMAP arme dieet. Heb jij dus erg veel last van jouw PDS en wil je hier wat aan doen!? Neem dan contact op met mij voor meer informatie en/of het maken van een afspraak.

Gebruik seizoensgroente

Let op de groente van het seizoen.
Ze zijn vaak lekkerder dan buiten het seizoen, makkelijk verkrijgbaar en goedkoop. Bij mij in de praktijk kun je meer informatie krijgen over seizoensfruit en groenten, tips en bereidingswijzen.