Een gezond recept

gezonde groenten en fruitRegelmatig zal hier een nieuw recept geplaatst worden.

Dit keer op verzoek een vegetarisch gerecht. Het is een van mijn favoriete recepten met veel groenten en weinig vet. Aangezien we volgens de nieuwe schijf van 5 minimaal 250 gram groenten per dag moeten eten is dit veelvuldig in dit gerecht aanwezig. Mensen die er graag vlees in willen kunnen dit gerecht ook met vlees klaarmaken door er 200 g mager rundergehakt of tartaar aan toe te voegen.

Lasagne met tomaat en spinazie

Vegetarisch hoofdgerecht
4 personen

1 pak gesneden bladspinazie, diepvries (450 gram)
1 ui,
1 prei
1 teentje knoflook
2 eetlepels vloeibare margarine
3 rode paprika’s
1 flinke courgette
oregano
1 theelepel paprikapoeder
1 blikje tomatenblokjes of gepelde tomaten
Tomatenpuree extra naar smaak
peper en zout
1 pak lasagnebladen (er zitten er 2 in de doos)
150 gram geraspte 20+ kaas (Slankie bijvoorbeeld)

Oven voorverwarmen op 175° C of gasstand 3. Ovenschaal invetten met een beetje vloeibare margarine. Spinazie 5 minuten laten ontdooien in de magnetron of even verhitten in een pan met een beetje water.
De prei, de paprika’s en de courgette in heel kleine stukjes snijden.
Ui en knoflook pellen en fijnsnijden.

De margarine verhitten in een braadpan en hierin de ui en knoflook bakken. Oregano, paprikapoeder peper en zout toevoegen.
Daarna de kleingesneden groenten toevoegen
Tomatenblokjes of gepelde tomaten toevoegen en even goed doorverhitten. Indien nodig verder op smaak brengen met paprikapoeder, peper en zout.

Op de bodem van de ingevette ovenvaste schaal een flinke lepel groenten tomatensaus scheppen. Hierover 4 lasagnebladen verdelen. Op de lasagne (een deel van) de spinazie verdelen. Hierover weer 4 lasagnebladen. Vervolgens weer groenten tomatensaus. Zo doorgaan tot de lasagnebladen op zijn en de bovenste laag saus is. Hierover de geraspte kaas strooien. Schaal middenin de voorverwarmde oven plaatsen. Lasagne in ongeveer 30 min. gaar laten worden. Hou wel het gerecht in de gaten dat de kaas niet verbrandt. Indien hij erg bruin begint te worden zet je de oven wat lager.

Bereidingstip: In plaats van spinazie kan ook voor broccoli gekozen worden, alleen deze wel even van te voren een paar minuten koken en fijnsnijden.

Totale bereidingstijd 50 min.

 

Benieuwd naar andere recepten van Claudia Frijns? Download het receptenboekje of maak een afspraak.