Leefstijlprogramma

Leefstijlprogramma Beweegkuur GLI

Ben je te zwaar en wil je gezonder gaan leven, maar weet je niet hoe dit aan te pakken? Dan is het leefstijlprogramma BeweegKuur GLI misschien iets voor jou. Als je door je huisarts wordt doorverwezen kost het je zelfs helemaal niets. Nou ja niets, je moet natuurlijk wel gemotiveerd zijn om je leefstijl te willen verbeteren. Je leert in dit programma over gezonde voeding, wat een gezonde leefstijl en voldoende beweging is. En, net zo belangrijk, hoe je dit op lange termijn kunt inpassen in het dagelijks leven. Het doel is een blijvende verandering van gewicht en gedrag en daardoor een betere kwaliteit van leven.

De BeweegKuur GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) is een twee jaar durend programma. Je krijgt coaching van mij als diëtist en leefstijlcoach, waar we naast de voeding ingaan op belangrijke aspecten van leefstijl zoals beweging, stress, ontspanning, slaap en zingeving.

Verder is het de bedoeling dat je deelneemt aan het Beweeg Bewust programma van Maastricht Sport.  Een coach van Maastricht Sport doet in principe een uitgebreide (beweeg)screening met jou. Mocht er sprake zijn van klachten bij het bewegen/sporten, wordt deze screening uitgevoerd door een fysiotherapeut. Naar aanleiding van de screening en jouw voorkeuren wordt bekeken welke vorm van bewegen het beste bij jou past.

Er wordt voor jou een afspraak gemaakt met Maastricht Sport. Zij stellen met jou een plan op. Dat kan sporten zijn in kleine groepen (de zgn. SMALL groepen) of in grotere beweeggroepen. Zowel de SMALL groepen als de grotere beweeggroepen vinden op verschillende locaties binnen en buiten door heel Maastricht plaats. Coaching van Maastricht Sport op afstand kan ook tot de mogelijkheden behoren. Dat is als je liever individueel wil gaan bewegen of sporten.

Voorwaarden voor deelname

Voorwaarden voor deelname is dat je huisarts of praktijkondersteuner jou heeft doorverwezen en dat je 18 jaar of ouder bent. Daarnaast heb je minimaal een BMI van 25-30 met extra gezondheidsrisico op bijvoorbeeld hart en vaatziekten, diabetes COPD of slaapapneu. Of je hebt een BMI van 30 of hoger zonder die extra gezondheidsrisico’s. En wat belangrijk is: je moet goed gemotiveerd zijn om aan een gezondere leefstijl te gaan werken.

Het programma

In het 1e jaar

  • Met mij als leefstijlcoach: een intakegesprek en vervolggesprekken
  • Bij mij in de rol van diëtist: een intakegesprek met individueel voedingsplan
  • De sportcoach van Maastricht Sport of (indien nodig) de fysiotherapeut doet een uitgebreide screening met jou
  • Ik verzorg samen met een collega 3 groepsbijeenkomsten
  • De buurtsportcoach van Maastricht Sport verzorgt 1 groepsbijeenkomst
  • De buurtsportcoaches van Maastricht Sport kunnen je 1-3x/week begeleiden bij het lokale sportaanbod. Dit is afhankelijk van welke afspraken hierover met jou gemaakt zijn.

In het 2e jaar

  • Bij mij als leefstijlcoach: vervolggesprekken. Het aantal gesprekken kan wat minder zijn dan in het 1e jaar.
  • Ik verzorg samen met een collega 4 groepsbijeenkomsten
  • En blijven sporten ook in het 2e jaar.

Kosten

Het programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico. Je kunt het eventueel nog verder uitbreiden met gesprekken bij mij als diëtist vanuit de basisverzekering. Verder is het mogelijk dat ook consulten vergoed worden vanuit de z.g.n. ketenzorg. Of dit ook voor jou geldt kunnen we na afloop van het programma bespreken.

Indien je na het lezen van bovenstaande vragen hebt, of je hebt interesse in het programma, dan hoor ik het graag. Neem gerust contact met mij op.