Nieuwe behandeling bij het prikkelbare darm syndroom: FODMAP arme dieet!

Sinds kort is er een nieuwe behandeling bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS) die bij 75% van de mensen met PDS de klachten verminderd of zelfs laat verdwijnen, genaamd het FODMAP arme dieet. Op de Monash Universiteit van Melbourne hebben Peter Gibsen en Susan Shepherd het FODMAP arme dieet ontwikkeld.

FODMAP is een afkorting voor meerdere groepen koolhydraten; fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Deze groepen koolhydraten kunnen soms slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm waardoor zij in de dikke darm terecht komen. In de dikke darm veroorzaken zij problemen en dit uit zich in de klachten van PDS (opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid etc). Door het FODMAP arme dieet te volgen verminderen of verdwijnen deze klachten en kan er gekeken worden welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken.

Het FODMAP arme dieet elimineert de eerste weken een aantal voedingsmiddelen die mogelijk de PDS klachten zouden geven. Als de klachten zijn afgenomen worden per productgroep de voedingsmiddelen weer langzaam toegevoegd om te kijken of er klachten ontstaan van het voedingsmiddel. Hieruit kunnen we opmaken welke voedingsmiddelen klachten geven bij jou.

Ik heb diverse scholingen gevolgd over het FODMAP dieet en heb zeer positieve ervaringen met het behandelen van PDS cliënten met het FODMAP arme dieet. Heb jij dus erg veel last van jouw PDS en wil je hier wat aan doen!? Neem dan contact op met mij voor meer informatie en/of het maken van een afspraak.