Een behandeling voor prikkelbare darm syndroom: het FODMAP arme dieet!

Ik ben gespecialiseerd in het FODMAP dieet en heb zeer positieve ervaringen met het behandelen van PDS cliënten met het FODMAP arme dieet. Heb jij dus erg veel last van jouw PDS en wil je hier wat aan doen!? Neem dan contact op met mij voor meer informatie en/of het maken van een afspraak.

75% van de cliënten die het FODMAP dieet hebben gedaan hebben hier positief op gereageerd. De klachten verminderden of de klachten werden in ieder geval beheersbaar.

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP is een afkorting voor meerdere groepen koolhydraten; fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Deze groepen koolhydraten kunnen soms slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm waardoor zij in de dikke darm terecht komen. In de dikke darm veroorzaken zij problemen en dit uit zich in de klachten van PDS (opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid etc). Door het FODMAP arme dieet te volgen verminderen of verdwijnen deze klachten en kan er gekeken worden welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken.

Het FODMAP arme dieet elimineert de eerste weken een aantal voedingsmiddelen die mogelijk de PDS klachten zouden geven. Als de klachten zijn afgenomen worden per productgroep de voedingsmiddelen weer langzaam toegevoegd om te kijken of er klachten ontstaan van het voedingsmiddel. Hieruit kunnen we opmaken welke voedingsmiddelen klachten geven bij jou.